top of page
  • Viktorija Maze

Čokoladna torta s sivkoV torek sem praznovala rojstni dan. Letos sva ta dan zaradi korone proslavila sama z Alenom. V bistvu sva začela že en dan prej, tako čisto spontano, ker razlogov za dobro voljo ni nikoli preveč. Je pa bil letošnji rojstni dan drugačen tudi zato, ker sem prvič pripravila torto.

Ker je prava sivka velik del najinega življenja sem jo vključila tudi tukaj.

Sem velika ljubiteljica čokolade, zato o tem ali mora torta vključevati čokolado ni bilo dvoma, vse kar sem še morala dodelati je bilo, kako bom v čokoladno torto vključila pravo sivko.

Po tehtnem premisleku sem se odločila, da sivko uporabim v biskvitu. 

Tortni biskvit Čokosivka


Sestavine za 1 tortni kolač premera 20-26 cm:

4 jajca

200 g moke

150 g sladkorja

50 g sivkinega sladkorja (kako ga pripraviti ti izdam v nedeljo)

50 g kakava v prahu

ščepec soli

vrečka pecilnega praška

80 ml sončničnega ali drugega rastlinskega olja

80 ml mlačne vode


Postopek:


Beljak ločimo od rumenjakov. Začnemo s stepanjem beljaka, ki mu dodamo ščepec soli, da dobimo čvrst sneg in prižgemo pečico na 180°C.

V posodo stresemo rumenjake, sladkor in sivkin sladkor ter pričnemo z stepanjem. To počnemo toliko časa, da postane masa svetlo rumena in se njen volumen za enkrat poveča (to dosežemo po cca. 10 minutah)

Moki dodamo pecilni prašek in vse skupaj presejemo. Nato moko s pecilnim izmenično z mokrimi sestavinami dodajamo masi, ki jo ves čas mešamo. Ko porabimo vse sestavine na dodamo še kakav v prahu in dobro premešamo.

Nazadnje z lopatko počasi vmešamo še beljakov sneg.

Model namažemo z maslom in ga pomokamo. V pripravljen model vlijemo pripravljeno maso in jo v ogreti pečisi pečemo 35-45 minut.

Ali je biskvit pečen preverimo z zobotrebcem, tako da ga zapičimo v biskvit. Če je zobotrebc čist, ko ga izvlečemo je biskvit pečen.

Pečen biskvit obrnemo na rešetko ali na kuhinjsko krpo in pustimo da se popolnoma ohladi preden nadaljujemo s pripravo.


 

Nadev za tortoSestavline:


900 ml sladke smetane za stepanje

40 g želatine v prahu (jaz sem uporabila Žaletina fix od Dr. Oetkerja)

50 g sladkorja v prahu

50 g čokolade v prahu


Najprej do 3/4 stepemo smetano in ji dodamo žaletino v prahu ter stepamo naprej, zmešamo sladkor in čokolado v prahu ter jo postopoma dodajamo smetani. 

Sestavljanje torte


Sestavine:

100 ml sivkinega sirupa

100 ml vode

100 g čokolade


Ohlajen biskvit razrežemo na tri enake dele. Zmešamo sivkin sirup in vodo. Vzamemo spodnji del biskvita in ga nasočimo s pripravljenim sirupom, namažemo z nadevom in na vrh položimo novo plast biskvita, ki ga ponovno nasočimo in namažemo z nadevom. Vrhnjo plast biskvita nasočimo s spodnje strani in ga poločimo na vrh. Celotno torto enakomerno premažemo s preostalim nadevom. Čokolado razlomimo na kose in z nožem razrežemo na manjše koščke. Te nato razporedimo po robu in straneh torte. Jaz sem jo na vrhu dekorirala z nekaj koščki čokolade in cvetovi sivke, lahko pa je okrasitev tudi bolj bogata.130 views0 comments
bottom of page