top of page
  • Viktorija Maze

Delati z naravo za naravo: Pot k naravi


Alen je bil takrat mestni fant, ki se z delom z zemljo ni srečeval drugje, kot na vrtu svojih staršev, jaz (Viktorija) pa sem sicer odraščala na podeželju, tam kjer danes rastejo najine sivke, ampak "klica" narave nisem začutila zelo dolgo. Življenje v mestu je za naju postalo neizpolnjujoče in turobno. Potrebovala sva izhod iz betona.


Pogosto naju sprašujete kako se je vse skupaj začelo. V nadaljevanju si lahko preberete kako sva z močno voljo in veliko predanostjo hrib v Topolšici obarvala v modro.


Pomladi 2015 se je nekaj prebudilo v nama in začela sva razmišljati o tem, da bi za hobi nekaj počela v naravi, za naravo. Alen je imel takrat hude probleme z dermatitisom. Predvsem na hrbtu je bilo tako hudo, da se je pogosto spraskal do krvi. Kupovala sva draga mila in kreme, ampak nekako nisva našla izdelka, ki bi bil učinkovit. Zato sva med širokim naborom zelišč začela raziskovati, katero zelišče bi bilo najboljše, da združiva prijetno s koristnim.Najini pogoji so torej bili:

  1. čim več koristnih učinkovin za telo in duha

  2. primernost glede na lokacijo sajenja

  3. čudovita aroma

  4. Koristnost za okolje

V ožji izbor je takrat prišlo več rastlin, na koncu pa sva se odločila za pravo sivko (Lavandula Angustifolia). Mogoče se ti zdim sitna, ker vedno tako zelo poudarjam latinsko ime rastline, ampak je poznavanje botaničnih imen pri spoznavanju rastline ključnega pomena.

Prava sivka (Lavandula Angustifolia)


Zakaj je to pomembno?


Obstaja več vrst sivke. Najpogosteje se sadita 2 vrsti. Prava sivka (Lavandula angustifolia) in lavandin (Lavandula x intermedia), ki mu pravijo tudi križanec, hibrid, itd. To pa zato ker je nastal s križanjem Lavandule Angustifolie in Lavandule Latifolie.

Pogosto se lahko pod imenom sivka skriva eden ali drugi, je pa v delovanju rastline neverjetna razlika.

Lavandin (Lavandula x Intermedia)


Lastnosti prave sivke Lastnosti lavandina

- zelišče, začimba in dišavnica - samo dišavnica (uživanja ne priporočam)

- sladka cvetna aroma - ostra aroma (zaradi visoke vsebnosti kafre)

- sprošča in pomirja - poživlja

- pomaga pri presnovi - draži želodec

- spodbuja regeneracijo kože

- pomaga pri težavah s tesnobo in - slabša anksioznost in tesnobo

anksioznostjo

- do 150 komponent blagodejnih učinkovin - do 40 komponent blagodejnih učinkovin


Nekaj lastnosti pa le imata skupnih. Obe rastlini delujeta antiseptično in hladilno. Zdaj se najbrž sprašuješ zakaj bi sploh kdo gojil lavandin.


V bistvu gre za industrijsko sivko, ki je neverjetno odporna na sušo, ima ogromno cvetja in olja na kilogram cvetja. Zato se jo prideluje za uporabo v osvežilcih zraka, pralnih praških, mehčalcih in čistilih.


V vrhunski kozmetiki in v prehranskih izdelkih se uporablja samo in le prava sivka, ki je bogatejša v svojih učinkovinah in prijenejša za uporabo. Še več o pravi sivki pa lahko prebereš tukaj.


Preden sva izbrala rastlino sva morala dobro preučiti tudi njeno rastišče in pogoje, ki so bili na kmetiji v Topolšici. Nekako se je vse poklopilo. Prava sivka namreč dobro uspeva na višje ležečih področjih, v dobro odcedni zemlji, pa tudi nizkih zimskih temperatur je ni strah. Prvo zimo naju je bilo vseeno malo strah, ker za to področje sivka pač ni značilna in so vsi okoli naju mislili, da se nama je odpeljalo. Do tega zaključka so najbrž prišli tudi zato, ker je Alen vsako vsto nasada skopal na roke.


 


Vračati naravi


V svojem delu in življenju vedno stremiva k temu, da pomagava naravi in je ne obremenjujeva, če je le mogoče. Prava sivka naravi vrača. Je omamno vabljiva čebelam, čmrljem in metuljem. To so opraševalci brez katerih življenje na zemlji ne more preživeti, zato nama je nujno, da jim omogočiva dobro pašo, ki jih krepi in privablja. Od kar na našem modrem hribu rastejo sivke se je plodnost rastlin neprimerljivo izboljšala. To je najino darilo naravi.


 

Prva zima je minila in midva sva začela razmišljati o širitvi. Okrog 150 sadik sva čez zimo pripravila iz semena, ko sva spomladi grmičke obrezala, pa sva iz vršičkov naredila prve potaknjence. Za prvič so neverjetno uspeli. In tako sva se razširila za novih skoraj 700 sadik.


Se nadaljuje....kmalu :)


Kaj vse iz sivke pripravljava danes pa lahko preveriš tukaj.

121 views0 comments

Recent Posts

See All