top of page
  • Viktorija Maze

Delati z naravo za naravo: Ljubezen na prvo žetev

Cvetoča polje sivke, so zame nekaj najlepšega, kar sem do sedaj videla v svojem življenju. Ko sva z Alenom leta 2016 dokončala svoj prvi nasad, se nama je zdel ogromen (velik je 10 Ar in danes se nama ne zdi tako velik :D), že jeseni pa sva se odločila, da na večjem travniku začneva še eno polje in v naslednjem letu sva imela že 3000 grmičkov prave sivke.

Tudi te sva pripravila sama s potaknjenci.

Prvo polje zaradi širitev še danes nosi posledice, saj sva sadike močno porezala, da sva dobila dovolj potaknjencev za nov nasad. Leto 2017 je bilo izjemno sušno, zato sva morala po tem, ko sva sadike presadila na polje, vsak teden zalivati nasad. Počakala sva, da se je skoraj stemnilo in med 21. in 22. uro zalivala male sadike, ki so se v teh razmerah borile za preživetje. Sivke so preživele in zrasle v čudovite grme.Da ima sivka pri nas odlične pogoje za njen uspeh, kaže tudi to, da se jih vsako leto v okolici nasada nekaj tudi samo zaseje. Če sivka lahko pri nas vzklije brez naše pomoči, kako lepo šele raste z najino pomočjo.


Potaknjence pripravljava spomladi iz mladih odgankov. Pri tem je pomembno, da potaknjence poberemo iz najlepših rastlin, saj tako zagotovimo, da bodo tudi nove rastline lepo rastle.Ukoreninjanje traja cca. 1 mesec, v lončku pa je najbolje, če lahko ostanejo do jeseni. midva pa jih ponavadi posadiva na prosto že junija.


Nasad sestavljajo 4 sorte prave sivke: Hitcote Blue in Imperial gem cvetita temno vijolično (ko se cvetovi posušijo so lepe temnomodre barve), Munstead in Vera pa svetlo vijolično. Ko zacvetijo se odtenki vijolične prelivajo in ustvarjajo nepozabno panoramo, ki si jo v juniju lahko ogledaš tudi ti.


Ta svetlo vijolična sivka ima izrazito citrusni vonj, ki se lepo poda jedem.
Lavandula Angustifolia Munstead

Danes nasad šteje skoraj 6000 grmov prave sivke, ki jo pridelujemo po ekoloških standardih. Skrb za okolje je pomembna vrednota, ki je prežeta v celotno najino delo, zato tudi izdelke pakirava v stekleno embalažo, ki jo je mogoče reciklirati, mila pa so zavita v papir. Edini plastični del je pršilka, za katero še nisva našla boljše alternative, omogočava pa, da jo večkrat uporabiš tako, da namesto 100 ml stekleničk kupiš 500 ml ali 1 l refil, ki ga dolivaš v stekleničko s pršilko.


Kje dobiš Blue Hill premium izdelke?


Vsi izdelki so na voljo v najini spletni trgovini, določeni izdelki so na voljo v naravnih trgovinicah po Sloveniji (seznam trgovin najdeš na Blue Hill spletni strani), BIO hidrolat prave sivke pa je v okviru lidlove lojtr'ce domačih na voljo tudi v vseh Lidlovih trgovinah po Sloveniji.


83 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page