top of page
  • Viktorija Maze

Kaj dela izdelek slovenski?


Širitev nasada sivke
Nasad sivke v Topolšici

V današnjem blogu se sprašujem o tem kaj dela nek izdelek slovenski. Vsakodnevno se v trgovini in na spletu srečujemo s tako imenovanimi slovenskimi izdelki. Po moje lahko o slovenskemu izdelku govorimo samo in le takrat, kadar je surovina, ki jo prodajamo pridelana v Sloveniji, ali pa več surovin združimo v en nov izdelek, ki je edinstven na trgu in je plod slovenskega razvoja. Na primer naš hidrolat prave sivke je surovina, ki jo pridobimo s parno destilacijo svežega cvetja iz naših polj v Topolšici, zato temu izdelku brez problema lahko rečemo da je proizveden v Sloveniji oz. gre za slovenski hidrolat. Milo z izvlečki sivke ne vsebuje samo slovenskih surovin, je pa izdelan v Sloveniji, zato lahko govorimo o slovenskem izdelku. Je dovolj, da izdelek imenujemo slovenski, če slovensko podjetje na novo zapakira surovino, ki je bila uvožena iz druge države? Vidite razliko?


Ljudje radi podpiramo domače in ne morem mimo tega, da mnoga podjetja to spretno izkoriščajo. Dejstvo, ki mu ne moremo oporekati je, da izdelek prodaja slovensko podjetje, vendar to surovine nikakor ne dela slovenske. Večina podjetij je zelo transparentnih, zato lahko brez težav najdemo tudi poreklo surovine, ki jo kupujemo. Žal pa je nekaj tudi takšnih, ki sicer te informacije ne skrivajo, vendar je pot, da pridemo do nje tako dolga, da je večina ne najde.


Kako hitro se zadovoljimo z idejo, da kupujemo slovensko?


Glede na način komunikacije več podjetij sklepam, da se prehitro zadovoljimo z idejo kupovanja slovenskih izdelkov. Trgovcem očitno večina verjame na besedo. Če bi si vzeli 5 minut časa in preverili njihove reklamne trditve, bi hitro ugotovili, da v nekaterih primerih to ne drži. Bi izdelek v tem primeru še vedno kupili ali bi vam bilo vseeno?


Kako pomembno vam je, da so surovine v izdelkih, če jih lahko pridelamo v Sloveniji slovenske?


Podpirati slovensko pomeni tudi to, da proizvajalce izdelkov spodbujamo k nakupu slovenskih surovin, če je to seveda mogoče. Ko sem govorila z več podjetij iz Francije o odkupu našega hidrolata, so mi odgovorili, da ne dvomijo o kvaliteti našega izdelka, vendar dajejo prednost DOMAČIM pridelovalcem. Proizvajalci se za to niso odločili sami, ampak so to od njih zahtevali kupci. Pridelovalci so pomemben in prvi člen verige, ki izdelek pripelje do kupca. Pridelovalci so tisti, ki delajo z zemljo. Vam je pomembno kako z njo delajo? Način pridelave igra ključno vlogo pri določanju cene surovine, nedvomno pa tudi na njeno kvaliteto, drugi ključni faktor pa je delavna sila. Če je ljudi treba plačati manj, temu sledi, da

je cena surovine nižja.


Bi bili pripravljeni plačati za slovenski izdelek nekoliko več?


Zakaj razlika v ceni? V grobem pridelavo ločujemo na konvencionalno (v večini primerov gre za obdelavo velikih površin s stroji ter uporabo pesticidov in herbicidov) in ekološko (torej brez uporabe pesticidov in herbicidov), veliko razliko v kvaliteti izdelka pa lahko v določenih primerih (kot je na primer pridelava sivke) naredi tudi ročna obdelava. Pri tem ne smemo pozabiti na ljudi, ki to delo opravljajo. Kot si vi ne želite, da bi za svoje delo dobili manj, kot si zaslužite, tudi pridelovalci želimo pošteno plačilo za opravljeno delo.


V zadnjih tednih veliko poslušamo o pomenu lokalne preskrbe. Vedno več vas je takih, ki pozornost posvečate slovenskim pridelovalcem in prav je tako. S tem podpirate slovensko pridelavo, ter omogočate razvoj slovenskega poddeželja. To pa ni samo v interesu pridelovalcev ampak je pomembno za vse nas. Če vam je pomembno, da kupujete slovensko se o tem prepričajte.


Kako pogosto pa vi preverite poreklo?

112 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page