top of page
  • Writer's pictureViktorija Maze

Kaj je hidrolat in kaj destilat?

Ker se zadnje čase pogosto pojavlja vprašanje o tem kaj je destilat in kaj hidrolat oz. kakšna je razlika, sem se odločila, da na kratko predstavim problematiko, ki je v resnici le besedna.Z vedno večjo ozaveščenostjo in zanimanjem za

naravne izdelke, kupci pogosto naletite na težavo, ko enak izdelek podjetja različno imenujejo. Do tega pride takrat, ko podjetja želijo na tak način izpostaviti svojo drugačnost ali pa je v njihovem krogu ta izraz bolj pogosto v uporabi.Če sta dilemo najprej ustvarjala hidrolat in rožna/cvetna voda, se jima je zdaj pridružil še kemijsko korekten destilat. Vsi trije izrazi namreč označujejo v osnovi enak izdelek. Najbolj slovenski, a mogoče tudi malo zavajujoči izraz je rožna/ cvetna voda. Zavajujoč zato, ker s svojim pomenom lahko pomeni tudi v vodo namočeno cvetje, na nek način je lahko cvetna voda tudi čaj, kar je daleč od tega kar hidrolat je, zato se sama temu izrazu izogibam.

Najpogosteje je uporabljeni izraz HIDROLAT izvira iz latinskih besed hydro’ (voda) in ‘lait’ (mleko), zaradi motne, mlečne barve tekočine takoj po destilaciji. In zato, ker hidrolat pridobivamo s parno destilacijo, ga nekateri imenujejo tudi DESTILAT. Pri tem gre za mnogo širši pojem. Če s hidrolatom označuejmo destilate zelišč in aromatičnih rastlin, destilat označuje kakršnokoli tekočino pridobljeno s postopkom destilacije, zato se ta izraz uporablja redkeje.


Končni odgovor je, da sivkina cvetna voda, sivkin hidrolat ali sivkin destilat pomenijo v osnovi izdelek pridobljen iz sivke s pomočjo parne destilacije, kako velika pa je lahko razlika v kakovosti med hidrolati različnih proizvajalcev in zakaj pride do razlik pa je že druga tema.


Še ne oznaš prednosti uporabe hidrolata? Več lahko prebereš tukaj.

96 views0 comments
bottom of page