top of page
  • Writer's pictureViktorija Maze

Koraki do sprostitve

Hiter tempo življenja in njegova nepredvidljivost te lahko hitro potegne v negativo. V nadaljevanju najdeš nekaj nasvetov, kako se izogniti prekomernemu stresu oziroma, ga spremeniti v pozitivnega. Naj bo tvoje življenje lepo in srečno. Ključ je v tvojih rokah.1. Za trenutek se ustavi in globoko vdihni

Ko se stvari hitro odvijajo in nimamo časa za razmislek lahko hitro naredimo kakšno napako, zato je zelo pomembno, da si vzameš trenutek , da zadihaš in ponovno zbereš svoje misli. Ker ti ta korak ne vzame veliko časa, to lahko narediš kjerkoli in kadarkoli, ko se počutiš utesnjeno ali pa je tvoja glava tako polna, da sploh ne veš več kaj delaš. Za tem boš ne samo bolj produktivna in koncentrirana, ampak tudi bolj sproščena ter veliko boljše volje.

 

2. Zapri oči in pomisli na nekaj lepega


Ta korak lahko uporabiš v kombinaciji s prvim. Tako se za trenutek odklopiš od trenutne situacije. To ni beg, ampak spodbuda, da se z nastalo situacijo ali pa delom lažje spopademo. Pomisli na čudovito popoldne ali večer, ki je pred tabo. Zahvali se za vse lepe in dobre stvari v tvojem življenju. Ljudje smo veliko premalo hvaležni, zato ker smo ¨sprogramirani¨tako, da si slabe stvari veliko bolj zapomnimo, kot dobre. Če se tega zavedamo se na dobro opominjamo sami, če ne pa se lahko hitro počutimo zelo slabo v vsemu kar počnemo. To krepi tesnobo in stres, zato je nujno, da vsak dan pomislimo na lepe in dobre stvari v svojem življenju.

 

3. Poj in pleši, tako se bo v tvojem telesu sproščal hormon sreče

Če poješ kot slavček ali pa sraka, če plešeš graciozno ali pa imaš dve levi nogi, vsi bi morali peti in plesati zase. Ko pojemo in plešemo se v našem telesu sproščajo endorfini, predvsem zaradi fizične aktivnosti, ki jo obe aktivnosti spodbudita. To izboljša naše razpoloženje, zniža raven stresa in izboljša naš spanec.

Petje pa skriva v svojem rokavu še veliko več.

Dihanje, ki je verjetno eno najpomembnejših elementov sproščanja, je pri petju kontrolirano in globoko. Kontrolirano dihanje pa pozitivno vpliva na naša čustva in koncentracijo. Poleg tega se pri petju aktivirajo skoraj celotni možgani, ti pa začnejo sproščati dopamin, zaradi česar se počutimo dobro. Petje in pesem dajejo občutek povezanosti in sprožajo občutke, ki jih ne moremo povedati z besedami (zato se včasih jočemo ob kakšni pesmi, ali pa nas po celotnem telesu zajame kurja koža).

 

4. Za boljšo koncentracijo in sprostitev na sence vmasiraj aroma olje prava sivka

Prava sivka vpliva na delovanje našega centralnega živčnega sistema tako, da umirja delovanje naše podzavesti. To pomeni, da se naše misli umirijo in se lažje osredotočimo na to, kar v tistem trenutku počnemo. Poleg vseh ostalih pozitivnih učinkov, ki jih ima prava sivka na našo kožo, je prav sporščanje in pomirjanje njena druga velika prednost.

Naj bo tvoja izbira naravna in slovenska.

91 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page