top of page
  • Writer's pictureViktorija Maze

Prava sivka za pravi okus ali zakaj ni vsaka sivka primerna za kulinarično rabo (2. del)


V prvem delu sem vam v grobem predstavila najbolj razširjene vrste sivke. Najbrž ste opazili, da je med njimi kar velika razlika tako v samem izgledu, kot tudi v delovanju. V naslednjih delih se bom posvetila predvsem načinom na katere lahko uporabimo pravo sivko v naši kuhinji. S pravo sivko namreč lahko obogatite številne jedi. Predstavila vam bom nekaj primerov, nato pa lahko domišliji prepustite prosto pot (tako je, tudi torto s sivko lahko pripraviš).Najbolj osnovna oblika uporabe prave sivke v prehrani je priprava sivkinega čaja. Ta čudovita rastlina vsebuje snovi, ki pomagajo pri sproščanju in pomirjanju. Čaj lahko pripraviš klasično (1 žličko suhega cvetja prelijemo z 200 ml vrele vode, pustimo 5 min. in precedimo) ali pa suho cvetje namočiš v hladno vodo, pustiš 12 ur in precediš (najbolje da si vse skupaj pripraviš zjutraj, da je napitek zvečer pripravljen). Pravo sivko lahko kombiniraš s kamilico še bolj pa je okusna skupaj z meliso.


Sivkine palačinke


Ker sama pri pripravi mase vedno vse počnem po občutku, sem pripravila okvirni recept za pripravo palačink. Seveda je najbolje, da uporabite svojo stanardno recepturo za palačinke, ter masi na koncu dodate suho cvetje prave sivke za kulinarično rabo.

Pripravite jih, kot običajno. Sivkini aromi pa se bo prilegel čokočadni namaz, med ali pa kakšna citrusna marmelada (pomaranča je odlična). Če pa želite pripraviti popolnoma sivkine palačinke jih lahko namažete tudi z medom s sivko. Tako bo vaše sivkasto doživetje popolno.


Sestavine za palačinke:

  1. 100 g moke

  2. 1 žlička sladkorja

  3. 2 ščepca soli

  4. 2 jajci

  5. 300 ml mleka (masi lahko dodaš tudi mineralno vodo)

  6. 2 žlički kulinarične sivke

  7. 1 žlica olja (za peko na ponvi)


Sivkine cvetove lahko zamešate tudi v maso za muffine, okusnen je tudi jabolčni zavitek s sivko ali pa sladoled. Pustite domišliji prosto pot. Za sočenje biskvitov lahko uporabite tudi sivkin sirup, ki bo odlično dopolnil okus vašim roladam ali tortam.86 views0 comments
bottom of page