top of page
  • Viktorija Maze

Prava sivka za pravi okus: Borovničevi mafini s pravo sivko


Borovnice in prava sivka sta odlična kombinacija iz vsaj dveh razlogov. Prvi je ta, da se sladka kislost borovnice odlično ujame z svežo cvetno aromo prave sivke, drugi pa je več kot očiten - barva. Lahko ju kombinirate v različnih sladicah, jaz sem se danes odločila za slastne mafine.


 

Sestavine:

- 2 jajci

- 100g masla

- 200 ml mleka

- 100 g sladkorja (seveda je bolje če uporabite rjavega)

- 300 g moke

-7 g pecilnega praška

- ščepec soli

-200 g svežih ali zamrznjenih borovnic

- 6 g suhega cvetja prave sivke za kulinarično rabo
Priprava:

- Pečico segrejemo na 190 stopinj Celzija. Pekač za mafine namastimo z maslom ali vanje namestimo papirnate modelčke (jaz raje uporabim modelčke). V manjši kozici počasi raztopimo maslo, nato ga nekoliko ohladimo. V manjši posodi zmešamo moko, sol in pecilni prašek.


- V drugi posodi z ročno metlico zmešamo jajca, mleko, sladkor in stopljeno maslo. V jajčno zmes dodamo mešanico suhih sestavin in vse skupaj dobro premešamo. Na koncu v testo vmešamo še borovnice in pravo sivko.


- S pripravljenim testom napolnemo vdolbinice v pekaču za mafine. Napolnili naj bi jih do 2/3, jaz jih polnim skoraj do vrha. Mafine pečemo v segreti pečici na srednjem vodilu 20 do 25 minut oziroma toliko časa, da se zlato rjavo obarvajo. Ali so mafini pečeni, lahko preverimo tudi tako, da v mafin zapičimo zobotrebec - če na njem ni ostankov testa, ko ga izvlečemo, je mafin pečen.

- Pečene mafine vzamemo iz pečice. Počakamo, da se ohladijo, nato pa jih preložimo na servirni krožnik in postrežemo.

Dober tek!#pravasivka #kulinaričnasivka #recept #sladica #mafin #borovnica #bluehillslovenia

78 views0 comments