top of page
  • Viktorija Maze

Sproščeni večeri s skodelico sivkinega čaja

Hladnejši in vedno krajši dnevi kar kličejo k toploti. K vroči peči, kaminu ali pa radiatorju in k dobremu toplemu čaju ali pa vroči čokoladi. Ko se vse umiri in potrebuješ trenutek zase je skodelica zeliščnega čaja dobra izbira. Jaz prisegam na zeliščni čaj iz doma pridelanih ekoloških zelišč in vedno je v njem tudi nekaj prave sivke.
Za pripravo kvalitetnega čaja je zelo pomembno kako so bila zelišča, ki jih uporabimo posušena. Učinkovine se v rastlinah najbolje ohranijo kadar so rastline nabrane v suhem in sončnem vremenu. Pomembno pa na kvaliteto vpliva tudi način sušenja. Hitro sušenje pri visokih temperaturah pospeši hlapenje snovi iz rastline, ter posledično niža kvaliteto. Sušenje na suhem, temnem in zračnem prostoru pa je ključ do vrhunske kakovosti, vseeno pa sušenje ne sme trajati predolgo saj tudi to vpliva na kvaliteto izdelka.


 

Blue Hill prava sivka je sušena na naraven način insvojo kvaliteto potrjuje z zlatim priznanjem mednarodnega tekmovanja,

na kar sva izjemno ponosna.

V Blue Hill kvaliteto pa zaupajo tudi številni uporabniki in podjetja, ki ustvarjajo različne sladice in čokolado s sivko.


 


Dobro, zdaj pa nazaj k pripravi čaja. Meni k pravi sivki (Lavandula angustifolia) najbolj paše melisa (Melissa Officinalis). Ker ima prava sivka blago citrusen vonj se odlično ujame z limonasto aromo melise. Vrhunsko pa se ujameta tudi v svojih učinkih. Obe rastlini namreč lepo pomirjata in sproščata. Zato je ta kombinacija najboljša ob večerih, ko se želiš sprostiti in umiriti pa tudi spanec je boljši.


Zakaj tako zelo poudarjam prava sivka?


Če naju spremljaš vsaj en teden veš, da obstaja več različnih sivk, ki se v svojem delovanju neverjetno razlikujejo. Izgledajo skoraj enako, ampak so si zelo različne. Prava sivka je tista, ki pomirja in je primerna za uživanje.Uživanje ostalih vrst (najpogosteje se v kakšni sladici najde lavandin) odsvetujem. Poleg tega, da so skrajno neprijetnega in ostrega okusa, še dražijo želodec in poživljajo. Sprostitev in lavandin ne gresta skupaj. Več o tem pa si lahko prebereš v preteklih objavah.
47 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page