top of page

Prehrana

Prava sivka kot začimba in zelišče

Prava sivka je lahko tudi odličen dodatek k jedem in pijačam. Ročno žeto in naravno sušeno  cvetje prave sivke je osnova za kulinarično sivko in sivkin sirup, ki bo vašim jedem predstavil nov, prijeten okus, ki bo navdušil vas in vaše goste.

IMG_20220627_124723.jpg

Suho cvetje

Suho cvetje prave sivke lahko uporabimo za pripravo zeliščnega čaja ali sirupa, lahko pa ga dodamo tudi različnim jedem, kot so pečenke in sladice.

IMG_20220619_100240_edited.jpg

Sivkin sirup

Sivkin sirup je odlična brezalkoholna osvežilna pijača. Prava sivka in limona ustvarita čudovito aromo, ki se še posebej prileže v vročih poletnih mesecih. Sirup pa lahko uporabimo tudi v sladicah ali pa z njim pripravimo osvežilen koktail.

IMG_20191006_140705_edited.jpg

Med s pravo sivko

Gre za slovenski cvetlični med, ki mu dodamo pravo sivko. Nežna sveža aroma sivke popestri okus in ponudi širok spekter uporabe. Med je odličen za sladenje različnih zeliščnih čajev, uporabo v sladicah ali pa za mazanje na kruh.

Anchor 1
Anchor 2

Pripravi si čaj

Za pripravo čaja:

eno čajno žličko cvetja stresemo v skodelico in ga prelijemo z 200ml vroče vode. Pokrijemo in pustimo odstati med 5 in 8 minut, nato čaj precedimo. Ko se čaj nekoliko ohladi, ga lahko sladkamo z medom s sivko.

Hidrolat prave sivke

Hidrolat lahko uporabimo tudi kot dodatek k limonadi. Vrču limonade dodamo eno ali dve žlici hidrolata, napitek pa lahko dodatno popestrimo z nekaj cvetovi prave sivke. Kadar hidrolat sivke uživamo samostojno (najbolje zjutraj na prazen želodec 2cl) lahko prispeva k uravnavanju krvnega tlaka, umirjanju  srčnega utripa, zniževanju krvnih maščob in pri uravnavanju sladkorja v začetnih fazah diabetesa tipa 2. Poleg tega pomaga pri težavah z želodčno kislino in pomirja želodec ter zmanjšuje apetit.

Sivkin sirup

 

Za pripravo napitka:

V kozarec nalijte cca. 2 cl sivkinega sirupa in ga zmešajte z 200ml hladne vode.

bottom of page